Totaal advies dagbesteding

Zorginstellingen die dagbesteding bieden aan mensen met een beperking of mensen met een erg grote afstand tot de arbeidsmarkt staan voor een groot aantal veranderingen in wensen en verwachtingen van de cliënten en in financiering en wetgeving:

  • Invoering van ZZP-financiering voor intramurale cliënten
  • Verlaging van het extramurale tarief
  • Vergoeding van gebouwen afhankelijk van het aantal dagdelen dat deze gebruikt worden
  • Cliënten in de Gehandicaptenzorg willen ook een vak leren omdat zij hierdoor zinvoller bezig kunnen zijn, deels in een eigen inkomen kunnen voorzien, integreren in de maatschappij, meer contacten kunnen opbouwen,
  • Cliënten in de Verslavingszorg zien werken als de belangrijkste behandelvorm. Door werken ervaren zij meer structuur en afleiding waardoor zij niet in hun verslaving terugvallen. Van de zorginstelling verwachten zij ondersteuning bij de reïntegratie in het arbeidsproces.
  • SW-bedrijven staan voor de verandering van productiebedrijf naar mensontwikkelbedrijf en dienen veel meer te doen aan de re-integratie van de wsw-geindiceerden in het bedrijfsleven

Tevens wordt de concurrentie tussen zorginstellingen steeds groter. Cliënten kiezen sneller voor een andere instelling als daar de mogelijkheden beter zijn.

Voor zorginstellingen en sw-bedrijven is dit jaar dan ook het ideale moment om de dagbesteding opnieuw in te richten. Enerzijds conform de wensen van de cliënten, anderszijds passend binnen de mogelijkheden van de financiering en wetgeving.

Van den Berg B.P.S. heeft hiervoor een stappensysteem ontwikkeld:

  1. Inzicht krijgen in de wensen en talenten van (potentiële) cliënten door middel van een door Van den Berg B.P.S. ontwikkelde methode.
  2. Bepalen van gewenste vormen van dagbesteding. Kwalitatief en kwantitatief.
  3. Vergelijken met bestaand aanbod aan dagbesteding
  4. Nieuw werk- en dagbestedingsplan maken rekening houdend met omgevingsvariabelen en alle veranderingen in de financiering en wetgeving.
  5. Stappenplan maken om veranderingen door te voeren.
  6. Realisatie van het stappenplan.

Vanaf de eerste stap is de inbreng van de werkvloer groot. Hierdoor en door een uitgebreide en duidelijke communicatie is de veranderingsbereidheid ook groot. Het resultaat is een dagbesteding waar:

  • Voor alle talenten een gepaste vorm van werk of dagbesteding aanwezig is waar het accent ligt op de individuele ontwikkeling.
  • Cliënten keuzes kunnen maken en veel meer kansen en respect krijgen
  • Cliënten worden opgeleid en voorbereid voor een betaalde baan elders
  • De personeelsleden veel afwisseling ervaren, mensen zien ontwikkelen en daardoor er met veel plezier, graag werken
  • De kosten (bijv. van personeel en gebouwen) afgestemd zijn op de opbrengsten
  • Het aantal cliënten enerzijds zo laag mogelijk is doordat zij, waar mogelijk, zijn uitgestroomd naar het bedrijfsleven, anderszijds is het aantal cliënten hoger doordat zij niet weglopen naar andere aanbieders van dagbesteding.
  • De integratie in de maatschappij veel groter is.

Wilt u meer weten over hoe adviseurs van Van den Berg B.P.S. u kunnen ondersteunen bij het opzetten van uw nieuwe beleidsplan voor werk- en dagbesteding in uw regio neem dan contact met ons op of lees eerst nog een aantal van onze ervaringen bij opdrachtgevers

Ervaringen