Lunchroom de Onthaasting

Lunchroom de Onthaasting is een lunchroom annex vergaderzaal waar mensen met een verstandelijke beperking alle functies vervullen.

Het unieke van het concept is de nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven en de zorg. Het bedrijfsleven, verantwoordelijk voor de exploitatie, heeft het initiatief tot een commercieel succes gemaakt. De zorgorganisatie is verantwoordelijk voor de ondersteuning van de cliënten bij hun werk.

De ondernemers Emil Scheerder, Jan Willem Aalderink en Peter Verburgt hadden in 2002 het idee ontwikkeld om in een leegstaand pand, schuin tegenover het station, een lunchroom te starten. Hiertoe werd een samenwerking aangegaan met Stichting Philadelphia en later Amerpoort en werden projectgroepen met enthousiaste professionals gevormd.

Na verloop van tijd ontstond de sterke behoefte aan iemand die de kar kon trekken. Om deze reden werd Guido van den Berg van Van den Berg B.P.S. gevraagd om als Voorzitter in het bestuur te komen en de realisatie van het hele project te gaan coördineren. In eerste instantie heeft hij het idee geconcretiseerd en een business plan geschreven. Met dit als basis konden de projectgroepen aangestuurd worden, de verbouwing en inrichting worden gecoördineert en de medewerkers worden aangenomen en opgeleid. Nadat Lunchroom de Onthaasting na drie jaar financieel zelfstandig kon draaien en ook de sociale doelen volledig waren gerealiseerd is Guido uit het bestuur gestapt. 

Lunchroom de Onthaasting

  • Lunchroom met 40 stoelen, geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot en met 19.00 uur.
  • Vergaderzaal met faciliteiten voor groepen tot 18 mensen
  • Mogelijkheden voor borrels, besloten feesten, etc.
  • Er werken 12 medewerkers met een verstandelijke beperking ( in 2 shifts, met een overlap tijdens de lunch)
  • Er staan 2 horeca professionals op de loonlijst van de Onthaasting. Deze zorgen ervoor dat de kwaliteit en service van de Onthaasting continue op topniveau blijven.
  • Vanuit de Amerpoort zijn begeleiders werkzaam die de medewerkers ondersteunen volgens de EIM-methodiek
  • Regelmatig worden er bijzondere activiteiten georganiseerd. Één van de meest spraakmakende is het gastkoken. Vier keer per jaar word een gastkok (niveau 1 of meer Michelin-sterren) uitgenodigd om samen met de medewerkers van de Onthaasting een diner te organiseren voor een groep gasten. De ervaring van deze avond is zowel voor de gasten, de medewerkers als de gastkok iets unieks en er is dan ook al menig artikel in de media over verschenen. 

Onderstaand enkele foto´s die een indruk geven van de inrichting, medewerkers en kwaliteit van de Onthaasting